Nedbøjning i søjlesvingkran

Kranfabrikantforeningen (KFAF) har modtaget 2 spørgsmål af medlemsvirksomhed, af principiel betydning, spørgsmålene var:

1) Hvad skal prøvebelastningen være for en 250 kg søjlesvingkran?
2) Ved hvilken belastning måles maksimal tilladelig nedbøjning, er det nominel belastning = WLL? Samt hvad er den maksimale nedbøjning?
AT svar:
1) Iht. AT vejledning 2.3.0.3 om belastningsprøve, pkt. 3.2.3 og pkt. 3.2.4 af hejseredskaber gælder at prøvelasten skal være 250 kg + 100 kg = 350 kg.

2) Maksimal nedbøjning er den nedbøjning, der maksimalt må forekomme i hele konstruktionen, når den belastes med største tilladelige belastning (WLL). For en søjlesvingkran er det således den nedbøjning, der opstår i søjle og udlæggerarm.

Fabrikanten beregner ud fra gældende konstruktionsnormer og risikovurdering den maksimale nedbøjning som må forekomme i den pågældende konstruktion (kran).

Den maksimale nedbøjning skal fremgå af leverandørens/fabrikantens dokumentation, dvs. brugsanvisning.

Det er Arbejdstilsynets vurdering, at service virksomheder som udgangspunkt ikke skal efterkontrollere andre fabrikanters beregninger, men foretage eftersyn på baggrund af fabrikantens oplysninger via brugsanvisningen. Ved det årlige eftersyn, vurderes om der er risiko for en farlig situation kan opstå, og såfremt det er tilfældet, skal der reageres.
Grunden til, at dette bliver principielt, er at efter aftale med AT v/Hr. Lars Rasmussen, skal jeg her overfor medlemmerne pointere vigtigheden i at vi som udgangspunkt ikke skal efterkontrollere andres beregninger, vi som service virksomheder skal vurdere om der er risiko for en farlig situation kan opstå, hvis det er tilfældet, så skal vi reagere.
Jan. 2008

KFAF / NCN

Bliv medlem

Få adgang til nyeste viden, regler og alle de andre fordele for medlemmer. Kranbranchen er et samarbejde mellem de største danske aktører indenfor kraner og løftetilbehør. Kontakt os for et uforpligtende møde eller læs mere her.

Nye kurser

Kranbranchen arrangerer løbende kurser med eksamen for medlemmernes servicemontører. På den måde kan du holde dig opdateret med de seneste regler på området. Find information om uddannelsestilbud og dato for næste kursus her.