Kranførercertifikat for svingkran i havn
Fyns Kranudstyr A/S har på vegne af Kranfabrikantforeningen (KFAF) fremsendt følgende 2 spørgsmål til Arbejdstilsynet.
Spørgsmål 1:
Kræves der krancertifikat for at betjene svingkran ved havn, byrder over 5 tons?
Svar 1:
I henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 382 af 23. april 2007 jvf. § 1, kræves, at mekanisk drevne kraner og lignende hejsemidler, som kan løfte en byrde frit hængende, og som har mindst én mekanisk drevet bevægelse ud over hejse- og firebevægelsen, kun må føres af en person, der er i besiddelse af kranførercertifikat.
Det vurderes, at den pågældende svingkran ikke er omfattet af undtagelserne som er nævnt i samme bekendtgørelses § 1, stk. 2.
Såfremt den pågældende svingkran kan udføre de nævnte mekaniske bevægelser, er den omfattet af kravet om, at den kun må føres af en person, der er i besiddelse af kranførercertifikat.
Det skal lige som en generel bemærkning nævnes, at det ikke er byrdens vægt, der er afgørende for certifikatkravet nævnt i bekendtgørelsens § 1, men kranens maksimale løfteevne (mærkelast).
Spørgsmål 2:
Hvis ja, hvilken type certifikat?
Svar 2:
I henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 382 af 23. april 2007 jvf. § 4, bilag 1, fremgår det, at kranførere skal være i besiddelse af et kranførercertifikat type A for at føre en svingkran.
Det kan dog tilføjes, at såfremt der er tale om en fastopstillet søjlekran med fast udlæg opstillet i lystbådehavne (som i daglig tale også kaldes svingkran) kan Arbejdstilsynet acceptere, at kranføreren er i besiddelse af kranførercertifikat type C.